Antwoord op veel gestelde vragen

Is het duur? Is het veilig? Wat als de wind weg valt? Kort antwoord op veel gestelde vragen! Lees ze allemaal en kom snel meer te weten over zweefvliegen!

Is zweefvliegen duur?

Zweefvliegen is zeker een betaalbare sport. Je betaalt een jaarlijks een contributie en daar komen geen extra kosten bij per gemaakte vlucht. Ben je 17 jaar, dan bedragen de totale kosten € 592,50 per jaar, All-in! Wil je precies weten wat de kosten zijn, kijk dan hier.

Kan ik ook zweefvliegen?

Iedereen van 14 jaar en ouder kan gaan zweefvliegen. Je moet een medische keuring ondergaan bij een arts, maar dit is absoluut geen zware keuring. Ook senioren (vul zelf je leeftijd maar in) kunnen gaan vliegen, word lid en de opleiding kan beginnen.

Kan ik als burger ook lid worden?

Jazeker! Iedereen van 14 jaar en ouder kan lid worden van Zweefvliegclub Volkel, je bent van harte welkom!

Ik ben militair, kan ik ook lid worden?

Jazeker! Onze club kent een behoorlijk aantal militaire leden waarvoor een korting op de contributie van toepassing is. Lees er meer over op de pagina KLuZC Volkel.

Wat als ik een bril of lenzen heb?

Geen probleem! Zolang jij bij de medische keuring kunt aantonen dat je met bril of lenzen voldoende ziet mag je gewoon vliegen.

Is zweefvliegen veilig?

Zweefvliegen is een veilige sport wat gewaarborgd wordt door een gedegen opleiding, regelmatige bijscholing en checkstarts van de vliegers. Vliegtuigen, dus ook zweefvliegtuigen, worden voor aanvang van de vliegdag geïnspecteerd op juist functioneren van de bedieningsorganen en de werking van de instrumenten.

Hoe hoog kun je vliegen?

Dit is volledig afhankelijk van het weer en plaats waar je vliegt. De ene dag is dat op 600 meter, de andere dag 1800 meter hoogte. Je mag niet overal even hoog, want in Nederland (en in elk land) hebben we te maken met luchtruimgebieden. In bepaalde gebieden mogen we niet komen (als zweefvlieger) en op andere plekken geldt er een hoogtebeperking.

Als de wind weg valt, stort je dan neer?

Nee, want zonder wind kan een zweefvliegtuig ook gewoon vliegen. Denk aan een papieren vliegtuigje in huis. Zolang het vliegtuigje voorwaartse snelheid heeft, geven de vleugels liftkracht dat het vliegtuig in de lucht houdt. Dat geldt voor alle vliegtuigen en dus ook voor zweefvliegtuigen.

Hoe hard vlieg je?

Een zweefvliegtuig vliegt al bij ca 80 km/h. De topsnelheid ligt bij sommige wel op 280 km/h.

Hoe lang kan je vliegen?

Door gebruik te maken van thermiek is het mogelijk om uren lang in de lucht te blijven, maar vaak wordt op onze club een maximum vluchtduur van 1,5 uur afgesproken zodat iedereen die dag aan de beurt kan komen.