Zomerkamp 2020 Bad Pyrmont

In de periode van 2- tm 14 augustus 2020 waren we wederom te gast op het vliegveld van Bad Pyrmont (EDVW).

Het vliegveld Hameln-Pyrmont is prachtig gelegen in het midden van het Weserbergland en nabij het kuuroord Bad Pyrmont op 329 kilometers van Volkel. Bij mooi weer biedt het vliegveld op een plateau een fantastisch uitzicht. In het gebouw aan het begin van het veld bevindt zich een restaurant, trainingsruimten en de toren voor het overzien van de vliegbewegingen. Er zijn 3 hallen voor vliegtuigen aan de bovenkant van het veld. Een camping bevindt zich op de kop van de baan. Met haar lange zweefstrip en een asfaltbaan, is het vliegveld Hamelen-Pyrmont de grootste in de omgeving.

Ook voor de inwendige mens werd goed gezorgd, dit jaar hadden we ervoor gekozen om zoveel mogelijk op het vliegveld te eten. Als club beschikken we over een grote diversiteit aan leden, ieder met zijn eigen kwaliteiten en specialiteiten, zo bleek maar weer, we hadden het grote genoegen dat Martijn en Joost het grootste gedeelte van het koken op zich hebben genomen. We werden zo rond 16.00 uur op de startplaats getrakteerd op een lekker soepje of een snackje, dit gaf weer voldoende energie om tot sunset te kunnen blijven vliegen. Rond 20.00 uur was er, nadat de vliegtuigen waren gepoetst en ingepakt, het avondmaal, we hebben genoten van spare-ribs, hamburgers, schnitzels enz.

Gegeven het prachtige weer hebben we elke dag kunnen vliegen, ondanks de hoge temperaturen van soms wel 35 graden zijn er prachtige vluchten gemaakt met honderden kilometers afstand door de wat meer ervaren vliegers. Daarnaast bied het zomerkamp volop mogelijkheden aan de leerlingen die met instructeur heel veel vluchten op een dag hebben kunnen maken.

We hebben weer een prachtig zomerkamp achter de rug en kijken uit naar volgend jaar.

Winteronderhoud 2019/2020

Zoals elk jaar is er ook deze winter weer hard gewerkt om alle vliegtuigen, startmiddelen en aanhangers  te onderhouden. Hierdoor kan zweefvliegclub Volkel veilig beginnen aan een mooi en thermisch 2020.

Na een vruchtbaar jaar, met goed weer en veel vliegplezier, waarin we onszelf hebben mogen presenteren op de Luchtmacht dagen 2019, hebben we weer een aantal solisten en brevethouders mogen bijschrijven. Dit vliegplezier brengt ook het nodige onderhoud met zich mee.

De werkzaamheden bestaan o.a. uit kleine reparaties, en preventief onderhoud aan de lier en de aanhangers. daarnaast zijn ook de gators, startwagen meegenomen in het onderhoud. Dit zodat we zorgeloos aan het nieuwe jaar kunnen beginnen.

Ook zorgen we ervoor dat onze mooie overhaulde vloot weer netjes gepoetst wordt en in de was gezet. Als laatste moeten ook alle papieren en vereiste keuringen in orde gemaakt. Ieder lid draagt zijn of haar steentje bij aan een van deze taken, het vliegplezier en de vliegveiligheid van het aankomende seizoen.

Voor nu nog even de laatste loodjes zodat we in maart weer volop kunnen gaan vliegen!

Kanjervliegdag 2019

Op zondag 15 september jongstleden mochten we weer een groep van 20 jongeren ontvangen. Bijzonder mooie mensen die ergens in hun jonge leven een trauma hebben opgelopen. In Nederland is heel veel geregeld op sociaal maatschappelijk gebied en toch is er een groep die buiten de boot valt. Het betreft kinderen en jong-volwassenen in de leeftijd van 6 t/m 25 jaar die zelf of binnen de gezinssituatie traumatische ervaringen hebben meegemaakt of er nog midden in zitten. Denk daarbij aan het verlies van broertje of zusje, vader of moeder, het lijden aan een langdurige of ernstige ziekte, misbruik, mishandeling of uit huis plaatsing vanwege een onveilige thuissituatie.

Wat zijn wij als Zweefvliegclub dankbaar dat we deze groep hun verhaal even kunnen laten vergeten door lekker een stukje met ze te gaan vliegen! Een vliegdag voor kanjers dus, en zo is de kanjervliegdag ooit ontstaan. Deze bijzondere dag in chronologische volgorde:

10.30 uur – De groep, met begeleiders, werd opgevangen bij de poort en nadat ze allemaal een toegangspas van de bewaking hadden ontvangen, gingen we naar de club in Hangaar 1

11:00 uur – Onder het genot van een lekker stukje gebak en een drankje in het clubgebouw van de zweefvliegclub volgde een gezellig weerzien voor alle jongeren en een eerste kennismaking met enkele clubleden

11:45 uur – In de briefingroom deden Monique en Jurgen een welkomswoordje en daarna heeft Maurits uitgelegd hoe het nou toch kan dat een (zweef)vliegtuig kan vliegen en zelfs soms 6 tot 7 uur boven kan blijven en ter afsluiting van dit gedeelte deed Rico zijn verhaal over een van de grootste werkgevers van Nederland Defensie en ondersteunde zijn verhaal met gave filmbeelden.

12:15 uur – De groep werd gesplitst en elke groep mocht een bezoek brengen aan de brandweer van vliegbasis Volkel, terwijl de andere groep een bezoek mocht brengen aan de traumahelikopter. De brandweer gaf uitgebreid tekst en uitleg over hun materieel, apparatuur en taken. Gelukkig werd dit ook nog in de praktijk bewezen doordat ze mee mochten rijden in een Emergency One-Titan HBR-G een indrukwekkend en buitengewoon snel- en wendbare Crashtender.

14:00 uur – Hierna gingen we naar de startplek aan het begin van de startbaan van de zweefvliegclub. Ondertussen was het tijd om een lekker hapje te eten, wat te drinken en wat uit te rusten van de indrukken tot dat moment. Maar het hoogtepunt moest nog komen, instappen en meevliegen in een zweefvliegtuig! Iedereen durfde het aan om een rondje mee te vliegen en te genieten van het prachtige uitzicht.

17:00 uur – Aan alles komt een einde en zo ook aan deze zeer geslaagde Kanjervliegdag. De jongeren hebben een onvergetelijke dag gehad en datzelfde geldt voor ons!

We kijken nu alweer uit naar volgend jaar waarop we een volgende groep jongeren hopen te mogen ontvangen bij onze club.

Deze dag zou niet mogelijk zijn geweest zonder de medewerking van Stichting Kinderdroomwens, Vliegbasis Volkel, Stichting Kindervliegdroom, Brandweer vliegbasis, Traumahelikopter en Zweefvliegclub Volkel. Steun de genoemde stichtingen om dit soort dagen ook in de toekomst mogelijk te maken.