Voorjaarskamp Achmer 2019

Zondag 28 april was het weer zover, een grote groep clubleden (van jong tot minder jong) trokken in een karavaan met 5 vliegtuigen in aanhanger naar Achmer in Duitsland.

Flugplatz Achmer ligt 4 kilometer zuidwestelijk van Bramsche op ongeveer 2,5 uur rijden van Volkel. Een stukje geschiedenis leert dat in 1935 werd begonnen met de bouw van het vliegveld Achmer, dat vanaf 1940 dienst deed als militair veld voor jachtpiloten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het uitgebreid tot een vliegbasis met drie startbanen. Na de oorlog werd het gebied van ongeveer 10 km2 in gebruik genomen door het Britse leger tot ongeveer 1960. Daarna heeft de natuur het grootste gedeelte weer heroverd en daar maakt de zweefvliegerij nog steeds dankbaar gebruik van. Een prachtig groot veld met markante punten voor navigatie, mooie thermische gebieden en volop ruimte voor elke vlieger, maar zeker voor de beginnende zweefvlieger.

We komen als zweefvliegclub al vele jaren op Flugplatz Achmer en we zijn er trots op ons daar een graag geziene gast te mogen noemen. Ongeveer 25 leden waren aanwezig op het voorjaarskamp, hieronder zeker een groot gedeelte DBO-ers (Dubbel Besturing Onderricht / leerling-zweefvlieger) die in zo’n week optimaal kunnen profiteren van de omstandigheden en een groot aantal starts- en landingen kunnen maken. Ook voor de minder jonge leden is Achmer nog steeds een leuk veld om een aantal uren lekker te kunnen vliegen en bovenal te genieten van de gezelligheid.

En gezellig was het! Het ontbijt en lunch werd genuttigd in het clubgebouw terwijl het avondeten bij voorkeur buiten de deur werd genoten. Steevast staan “de Griek”, “de Italiaan”, “het Schnitzelparadijs” (record staat nu op 7) en “de Hamburgertent” op het programma. Er werd dus goed gezorgd voor de inwendige mens zowel in vaste- als vloeibare vorm in de vorm van de welbekende Duitse bieren.

In de avonduren mocht het kampvuurtje (7 meter hoogte) natuurlijk niet ontbreken, gelukkig vertoeven we in een bosrijke omgeving waardoor er aan brandstof geen gebrek was…

De verbindende factor van dit alles is natuurlijk de passie voor vliegen, en dat is er volop gedaan. Zowel DBO-ers-, solisten en gebrevetteerde kwamen volop aan hun trekken, een vluchtduur van 1-2 uur was geen uitzondering. Een aantal solisten zijn overgebriefd naar een ander type toestel en er is zelfs een examenvlucht voor LAPL(S) succesvol afgenomen.

Al met al een zeer geslaagd kamp, we kijken nu al weer uit naar het zomerkamp (28 juli tot en met 9 augustus) wat dit jaar in Bad Pyrmont (Duitsland) gehouden zal gaan worden.