Zomerkamp 2019 Bad Pyrmont

Van zondag 28 juli tot en met vrijdag 9 augustus 2019 was zweefvliegclub Volkel te gast op Flugplatz Bad Pyrmont voor haar jaarlijkse zomerkamp.

Voor deze editie zochten we naar een veld met een aantal specifieke kenmerken; niet te ver van Volkel want we wilden graag onze eigen lier meenemen, mooi gelegen in heuvelachtig landschap, niet al te druk, een groot beschikbaar luchtruim vrij van gebieden met een restrictie, in een thermisch goed gebied, stallingsruimte in de hangaar en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Bad Pyrmont leek hieraan te kunnen voldoen op papier, later zou blijken dat we ons eigenlijk niets meer hadden kunnen wensen.

Het vliegveld Hameln-Pyrmont is prachtig gelegen in het midden van het Weserbergland en nabij het kuuroord Bad Pyrmont op 329 kilometers van Volkel. Bij mooi weer biedt het vliegveld op een plateau een fantastisch uitzicht. In het gebouw aan het begin van het veld bevindt zich een restaurant, trainingsruimten en de toren voor het overzien van de vliegbewegingen. Er zijn 3 hallen voor vliegtuigen aan de bovenkant van het veld. Een camping bevindt zich op de kop van de baan. Met haar lange zweefstrip en een asfaltbaan, is het vliegveld Hamelen-Pyrmont de grootste in de omgeving.

Ook voor de inwendige mens werd goed gezorgd: op het vliegveld is een Gaststätte aanwezig met een beperkt aantal slaapkamers. Het restaurant verzorgd verse maaltijden met een prachtig uitzicht op het vliegveld. Naast verschillende schnitzelvariaties bevat het menu ook klassiekers zoals curryworst met friet of een boerenontbijt. Bij de koffie mag de zelfgebakken cake natuurlijk niet ontbreken. Het gebruik van de Gaststätte is overigens niet verplicht, dus het ontbijt en de ondertussen befaamde BBQ met Ribeyes en hamburgers werden gewoon in eigen beheer gedaan. Daarnaast was er ook een gezamenlijke multifunctionele ruimte in het clubhuis voor het ontbijt, ontspanning, vluchtvoorbereiding of briefings.

Bad Pyrmont is een plaats in de Duitse deelstaat Nedersaksen, gelegen in het Landkreis Hamelen-Pyrmont. De stad telt 19.088 inwoners en is een zelfstandige gemeente. Deze kuurstad in het Weserbergland is vermaard vanwege de geneeskrachtige bronnen. Vele beroemdheden zoals de Russische tsaar Peter de Grote en de componist Georg Philipp Telemann hebben hier van hun rust genoten. In Bad Pyrmont vroeg ook de Nederlandse koning Willem III zijn tweede vrouw Emma ten huwelijk. De “Brunnenplatz” met de “Hylligen Born” en de Wandelhal zijn het middelpunt van de stad, tezamen met de gezellige voetgangerszone, de grote kasteeltuin en de geplaveide waterloop. Een goede plek dus om te zweefvliegen en zeker ook om vakantie te vieren!

De eerste dag staat in het teken van het opbouwen van de toestellen en het uitvoeren van de zogenaamde “Checkstarts”. Als eerste verkennen de instructeurs het veld, de omgeving, het luchtruim, markante navigatie punten en bepalen ze het juiste circuit (een patroon rondom een vliegveld om de landing goed te kunnen uitvoeren) en bekijken ze eventuele weilanden in de buurt die, indien noodzakelijk, als uitwijk kunnen dienen. Later dragen de instructeurs deze informatie over aan de overige vliegers tijdens een checkvlucht.

Al vrij snel werd duidelijk dat op dit veld al onze wensen werden ingevuld, het is een prachtig gebied waar de thermiek volop zijn best deed ons gunstig te stemmen. Aangezien we vrijwel de enige gebruikers waren van het veld werden de daarop volgende dagen maximaal benut, letterlijk vliegen van vroeg tot laat. Zo laat soms dat we gezamenlijk het diner nuttigden op de startplaats.

Er zijn in de daarop volgende dagen prachtige vluchten gemaakt. Ook hebben een aantal leden het laatste gedeelte van hun vliegopleiding invulling kunnen geven, een belangrijk onderdeel hiervan is de zogenaamde 100 kilometer (een door de leerling voorbereidde vlucht in een tweezitter met een instructeur waarbij er minimaal 100 kilometer wordt afgelegd). Als beginnend vlieger is dit een behoorlijke afstand, alhoewel deze soms weer in schril contrast staat tot sommige ervaren vliegers, zij hebben afstanden van 400-500 kilometer gevlogen.

Het is ons zo goed bevallen dat we het zomerkamp 2020 meteen hebben gereserveerd, van 2- tot en met 14 augustus 2020 zijn we weer te vinden op flugplatz Bad Pyrmont.