Startmiddelen

Tijdens het vliegbedrijf zijn er meerdere voertuigen in gebruik. Zo gebruiken wij een lier om de vliegtuigen naar boven te trekken, een Gator om lierkabels uit te rijden en een startwagen om het vliegbedrijf te regelen, de startmiddelen van Zvc Volkel. Bekijk ze hieronder:

De Lier

De lier waar wij gebruik van maken heeft 4 moderne kunststof kabels van elk 1500 meter lang. Met de 156PK sterke motor trekt de lierist de vliegtuigen omhoog tot zo’n 500 meter. De lier opbouw is bevestigd op een DAF onderstel waardoor deze makkelijk verrijdbaar is en we de lier ook mee kunnen nemen over de weg.

De Gators

De Gator is het meest veelzijdige voertuig van Zweefvliegclub Volkel. Met dit voertuig, gemaakt door John Deere, rijden we de lierkabels uit. Ook vervoeren we met de Gators de vliegtuigen van en naar het veld en verplaatsen we de startwagen.

Zweefvliegclub Volkel beschikt over 2 Gators

1x 4×6 Gator

1x 4×4 Gator

De Startwagen

Vanuit onze startwagen wordt de vliegdag door de veldleiders en de Dienst Doende Instructeur (DDI) gecoördineerd. De wagen is voorzien van een radio waarmee we communiceren met in- en uitgaand verkeer, een telefoon, en voor noodgevallen een AED en eerste hulp kit. In de startwagen staat ook onze computer waarmee we start en landingstijden registreren.

De Tractor

De Tractor, van het merk Deutz, is het backup voertuig voor de Gator. Met de Tractor kunnen we ook kabels uitrijden, vliegtuigen trekken en de startwagen verplaatsen. In uiterste noodgevallen kunnen we zelfs de lier hiermee verplaatsen.